logo

•• Prečo kupovať slovenské mlieko a a výrobky z neho? ••

Mliečny fond združuje približne 570 slovenských podnikov na výrobu a spracovanie mlieka. Mliečny fond vznikol, aby podniky spoločnými silami podporili spotrebu slovenského mlieka a mliečnych výrobkov.

Výroba slovenského mlieka a mliečnych výrobkov je vážne ohrozená z viacerých dôvodov:

  • Cena surového mlieka a cena predaja mliečnych výrobkov mnohokrát nevedia pokryť náklady na výrobu – zlá ekonomická situácia
  • Na Slovensku je nízka spotreba mlieka a mliečnych výrobkov (asi 156 kg  na osobu a odporúčaná dávka je 220 kg)
  • Na našom trhu je veľa výrobkov z dovozu a čerstvosť dovezených výrobkov nie je vždy zaručená

Tieto tri najdôležitejšie body sú značným dôvodom, aby sme podporili výrobu a predaj slovenských mliečnych výrobkov. Mlieko, syry a tiež mliečne výrobky sa spájajú s našou krajinou. Zároveň je aj garanciou kvality a spokojnosti. Sú dodržiavané prísne hygienické predpisy Európskej únie. A naše národné predpisy sú ešte prísnejšie a je nimi zaviazaný každý slovenský výrobca. Ak si kúpime slovenské mlieko a mliečne výrobky, tak máme istotu, že sú dokonale kontrolované v celom procese výroby, počnúc farmami, pokračujúc mliekarňami, kde sa uplatňuje stály veterinárny dozor, až po predaj na pulte.

Na obrázku je v ovále je číselný kód, teda schvaľovacie číslo konkrétnej mliekarne a dvojica veľkých tlačených písmen, ktoré označujú skutočnú krajinu pôvodu mliečneho výrobku. Iba tie produkty, ktoré majú v ovále písmená SK, sú skutočne vyrobené na Slovensku.

Zdroj: http://www.slovenskemlieko.sk/nasa-iniciativa

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...